Obojene konekcije

Objavljeno: 26-12-2013 | Autor: Nenad Živković | Kategorija: Management Studio

0

Počevši od verzije 2008 Management Studio sa sobom nosi jednu zanimljivu opciju, koja možda nije od presudnog značaja za svakodnevni rad, ali svakako može da se pokaže veoma korisnom. Naime, reč je o opciji da se svakoj konekciji dodeli neka boja, kojom će kasnije biti obojen status bar svakog prozora sa upitom. Ako radite u okruženju gde imate konstantno otvorene konekcije ka nekoliko servera, ovaj mali detalj može vas nekad spasiti eventualnih velikih glavobolja („Ups, greškom sam pustio skript nad produkcijom umesto nad testom“).

Da biste postavili vašu boju prilikom konektovanja na server, kliknite na dugme Options u donjem desnom uglu prozora za unos podataka o serveru, a zatim na drugom tabu čekirajte opciju Use custom color i izaberite vašu boju.

Do bojenja konekcije dolazi se preko Options-a

Use Custom Color na tabu Connection Properties

Nakon toga svaki novi prozor sa tom konekcijom imaće jasno obojen status bar.

Prozori sa razlicitim bojama konekcija

Boja će, kao i ostali podaci o konekciji biti upamćena, tako da će biti postavljena i svaki sledeći put, a ukoliko imate unapred pripremljene konekcije preko prozora za registrovane servere i tamo možete namestiti istu opciju preko taba Connection Properties.

Kao predlog, možete na razvojnim i testnim serverima koristiti nijanse zelenkastih i plavkastih boja, a za produkcione neke varijante jarkih upadljivijih boja kao što je crvena.

Napišite komentar