Izvršavanje upita na više servera odjednom

Objavljeno: 02-07-2014 | Autor: Milen Blagojević | Kategorija: Management Studio

0

U SQL Server Management studiju postoji mogućnost izvršavanja istog upita (ili bilo koje druge komande) na više servera odjednom. Ovo je omogućeno pomoću funkcionalnosti za grupisanje SQL Servera (Local Server Groups).

U nastavku članka biće objašnjeno kako se kreiraju grupe servera, ali usput i kako se koristi sama opcija registrovanja servera, koja služi kao svojevrsni bookmarks vaših servera. Tab ‘Registred Servers’ obično je dostupan na levoj strani SSMS-a, a u slučaju da nije, otvara se iz menija preko opcije View->Registred Servers ili prečicom sa tastature CTRL+ ALT + G.

U ovom primeru grupišem svoje development servere. Nakon otvaranja taba ‘Registred Servers’, desnim klikom na ‘Local Server Groups’ otvara se dijalog za dodavanje nove grupe servera (New Server Groups):


Popunite potrebna polja i kliknite na OK.
Nakon toga desni klik na kreiranu grupu servera:

Odaberite ‘New Server Registration’, popunite odgovarajuća polja i kliknite ‘Save’:

Isti postupak ponovite za sve servere koje želite dodati u ovu grupu (u ovom primeru 2):

Ukoliko želite da izvršite određeni upit na svim serverima jedne grupe, kliknite desnim klikom na željenu grupu, odaberite ‘New Query’ i unesite željeni upit:

Dobićete sledeći rezultat:

Ova opcija je korisna prilikom provere podataka na većem broju servera (ili u mom slučaju prilikom provere određenih redova kod tabela koje su u replikaciji).

Napišite komentar